Tja, waar zal ik eens beginnen? Worthy Farm is één week per jaar de plek waar misschien wel het grootste openluchtfestival gehouden wordt. Wat Glastonbury zo uniek maakt, voor mij althans, is dat je op het festivalterrein zelf kunt kamperen. Als je zou willen, maar dan moet je er vroeg bij zijn, zou je bij wijze van spreken je tentje op het veld vóór het Pyramid-stage kunnen zetten en vanuit je tentje naar de grootste headliners ooit kijken. Daar heengaan en verblijven vraagt zeker wat voorbereiding. Lees over het festival, kijk op de site, download tijdig de app.
Kijk naar de line-up, welke bands of acts wil je persé zien. Er zullen ongetwijfeld clashes zijn, dus je zult moeten kiezen. Lees vooral dit uitgebreide document, als je het hier niet kunt vinden. En volg vooral ook @Glastowatch op twitter. Het festival krijgt ook steeds meer bekendheid bij Nederlanders die er in toenemende mate te spotten zijn. En of het nu je eerste of tigste keer is dat je er naar toe zou gaan, er zijn een paar zaken waar je rekening mee kunt houden om er zeker van te zijn dat je er alles aan hebt gedaan om het ook supergeweldig te hebben. Het zou tenslotte jammer zijn dat je op de spoedeisende hulp terecht komt omdat je al op de woensdag in het donker op weg naar een van de toiletten geen licht hebt: telefoonbatterij leeg en zaklamp vergeten.
Ik begin met de meest praktische info en tips en linkjes, want naast het hoognodige is het ook fijn om uit te kunnen zoeken hoe het zit met naar welke bands je wil gaan, hoe je je telefoon kunt opladen en -stel dat je die hebt meegenomen- waar je je waardevolle spullen laat. Dit zal een dynamische blogpost zijn, waar ik af en toe weer wat extra info op zal zetten zodra me dat te binnen schiet. Als je geïnteresseerd bent in dit festival, is het dus handig om af en toe nog eens hier terug te komen om te zien of er nieuwe tips zijn bijgekomen.
Waar is het en wanneer:
In Glastonbury natuurlijk! Nou, niet helemaal. Het festivalterrein ligt namelijk in Groot Brittanië bij Worthy Farm, een heuvelachtig landschap gelegen tussen de dorpjes Pilton en Pylle, negen kilometer ten oosten van Glastonbury (Somerset, Engeland). Een deel van de lokale bevolking noemt het nog steeds het ‘Pilton Pop Festival’, de naam die het festival droeg toen het voor het eerst in 1970 op Worthy Farm werd gehouden. Glastonbury festival wordt van oudsher gepland rondom de zomerwende, de langste dag, dus rond 21 juni.
Hoe kom je er?
Wij rijden met de auto eigenlijk steeds naar Duinkerken, waar we de ferry naar Dover pakken. Die gaat lekker vaak, de overtocht is zo goed als het kortst en aangekomen in Groot Brittanië is het dan nog een uur of 4 rijden naar het festivalterrein. Wij proberen de ferry eigenlijk altijd mooi op tijd te nemen, rond het middaguur. Dan hebben we het zo uitgekiend dat we tegen 18 uur in de buurt van het festivalterrein zijn, je weet immers niet hoe lang de files naar de parkeervelden zijn. Ben je er vroeg, dan zou je in een van de dorpen nog wat boodschappen kunnen doen. Het advies is om goed te kijken waar je wilt parkeren en je aanrijdroute daar op te berekenen. Omdat wij graag op of in de buurt van kampeerveldje Bushy Ground kamperen, willen we het liefst ook in de buurt van PassengersGate D parkeren. Dat betekent dat we vanuit zuidelijke richting moeten aanrijden.
Hoe groot is het terrein?
Groot. Niets kan je voorbereiden op de enorme omvang van Glastonbury. Het is een tweeënhalve kilometer van de boerderij aan het noordelijke uiteinde naar de Stone Circle in het zuiden en het duurt een goed uur om van het ene einde naar het andere te lopen, zeker als het vol is en er meer dan 200.000 mensen voor je voeten lopen. Het is ook meer dan anderhalve kilometer van de oostkant naar westkant. Daarnaast nog eens tenminste anderhalve kilometer extra in elke richting van de voetgangerstoegangspoorten naar de verste uithoeken van de parkeerplaatsen.
Kijk naar de afbeelding hiernaast waarop een extra laag van het festivalterrein geplaatst is op een kaartje van de binnenstad van Dordrecht. Zo krijg je een idee van hoe groot het festival is. Dit is overigens nog maar het hoofdgedeelte van het terrein. Hierin zijn de parkeerplaatsen, campervanvelden, de Worthy View boerderij of een van de personeelcampings die buiten het hek liggen nog niet meegenomen.
Hoe kom je aan een kaartje?
Sinds een aantal jaar koop je die op de eerste of tweede zondag van oktober in het jaar voorafgaand aan het festival. Je betaalt een van te voren vastgesteld bedrag als borgsom en in april betaal je het resterende bedrag. Alle tickets voor het festival van 2017-festival waren binnen zo’n 50 minuten verkocht, terwijl nog geen enkele artiest in de line-up bekend was. Over het kopen van onze kaarten heb ik in een vorige post iets geschreven: hier en hier.
De volledige prijs van een ticket in 2017 was £ 238,- plus – £ 5,- boekingskosten plus een toeslag (£ 7,75 in 2017) voor verzending en verpakking voor elke bestelling. Men mocht maximaal 6 tickets per persoon kopen. Tegenwoordig start drie dagen voor de officiële verkoop de verkoop van zo’n 15.000 combi tickets: bus & festival. Nu zal dat voor een hoop Nederlanders geen optie zijn, maar stel dat je Glastonbury-festival onderdeel van je vakantie maakt, zou het kunnen dat je toch al in Groot-Brittanie bent en dan zou dit te overwegen zijn.
Het kaartje is bovendien op naam en alleen beschikbaar voor mensen die zich van te voren hebben geregistreerd als potentiële koper van zo’n kaartje en waarvan de registratie is voorzien van een foto. Het kaartje is op naam en niet overdraagbaar.
Wat krijg je voor je kaartje?
- Toegang tot het Festival, met meer dan 3000 acties in meer dan 100 podia
- Vijf nachten kamperen op de camping óp het festivalterrein ( en geen toeslag voor vroege entree, iedereen betaalt hetzelfde)
- Gratis programma en miniguide
- Gratis je mobiele telefoon opladen
- Gratis krant op het terrein
- Gratis mobiele app
- Gratis brandhout
- Kidzfield, waar alle entertainment, ritten en activiteiten gratis zijn
- Je draagt bij aan Oxfam, Greenpeace, Wateraid en honderden andere goede doelen (2 miljoen pond gedoneerd in 2014)
- Je draagt bij aan fondsen om de infrastructuur en het milieu-effect van het festival te verbeteren
Wandelschoenen en regenlaarzen
Beiden meenemen is aan te raden. Als het regent dat giet, blijven je voeten droog in kaplaarzen. Ook bij modder zijn laarzen handig. Liefst de wat hogere. De Britten lopen modieus op Hunters en neem van mij aan dat zij experts in regen(kleding) zijn. Vergeet niet dat kaplaarzen soms scherpe randjes hebben, lange kousen zijn daarom fijn. De wandelschoenen zijn handig voor als het niet meer regent, maar je wel grip op de grond wilt hebben.
Investeer in een goede powerbank voor je smartphone
Er zijn plekken op het terrein waar je tegen betaling je telefoon kunt opladen, maar soms zijn de wachtrijen groot. Je wilt je favoriete optreden ook niet missen omdat je telefoon aan het opladen is. Koop een goede oplader, die gedurende het hele festival meegaat. Ik heb er 2 van Xiaomi, 16.000 mAh. Erg blij mee, ik kan er mijn iPhone 6s veelvuldig mee opladen.
Neem een zaklamp mee
Ook op Glastonbury wordt het ’s nachts donker. Het lampje van je smartphone voldoet wellicht ook, maar om de batterij te sparen kun je ook een zaklampje (knijpkat) meenemen. Handig voor als je naar het toilet moet. Zo eentje die je op je hoofd kan zetten is nog handiger. Dan heb je beide handen vrij om bijvoorbeeld je tanden te poetsen, als je daar tenminste nog de energie voor hebt na een dag Glastonbury-festival 🙂
Let op waar en hoe je je tent plaatst
Regen stroomt van hoog naar laag. Als er slecht weer voorspeld wordt, is het slimmer te kamperen op hoger gelegen terrein dan op lager terrein. Essentieel in het geval dat het zoveel regent dat de tenten aan je voorbij drijven. En ja, dat is in het verleden écht gebeurd:
Hersluitbare plastic zakjes
Ikea verkoopt ze in verschillende maten. Stop je telefoon hierin en hij blijft droog. Je kunt ze ook gebruiken voor je boterhammetje, maar eigenlijk gewoon voor alles wat je vooral wilt beschermen van regen of viezigheid.
Iets om je spullen te sjouwen
Het terrein is groot en met een volle bepakking die grote afstanden afleggen naar je kampeerveldje is best zwaar. Een goede grote backpack kan natuurlijk, maar wij nemen eigenlijk altijd een goed en stevige bolderkar mee. Van belang is wel dat de wielen van de kar eventuele modder kunnen hebben. Daarnaast is het zaak dat ding niet te zwaar te beladen wordt. Beter een keer extra lopen, dan dat je de wielen eraf rijdt. Geloof me, het terrein was in 2016 met de modder een waar karretjeskerkhof. Zorg er bovendien voor bij regen dat je je spullen droog bij je tent krijgt door de kar af te dekken met een vuilniszak bijvoorbeeld.
Blikjes bier
Ik heb nog niet meegemaakt dat er gestolen werd uit tenten, maar je zou uit bierblikjes een anti-inbraakalarm kunnen maken. Hang een rijtje blikjes aan het lipje op aan een koord en knoop dat aan de ritssluiting van je tent. De herrie zal inbrekers afschrikken.
Zonnebrandcreme en een hoed of petje
Gewoon smeren met minimaal factor 30, liefst nog 50 en bij zon die hoed of pet opdoen. Je wilt daar gewoon geen zonnesteek oplopen. Zonde van de reis en je kaartje als je daar hondsberoerd in je tent ligt in plaats van te genieten van mooie muziek.
Vuilniszakken en natte washandjes & vochtige doekjes
Op het terrein zelf, bij de campstewards, kun je vuilniszakken scoren. Goed voor je afval, goed om dingen droog te houden, je kunt er desnoods een regenjack van maken of erop gaan zitten bij een natte ondergrond. En de natte washandjes? Douchen is welhaast onmogelijk en met een paar natte washandjes kom je gelukkig al een heel eind. De vochtige doekjes zijn heerlijk na een toiletbezoek of gewoon om je even op te frissen. Modder is vrij gebruikelijk, maar bij warm en droog weer kan het terrein namelijk ook heel stoffig zijn.
Blote benen drogen veel sneller dan spijkerbroeken
Een spijkerbroek lijkt lekker, maar niets is minder waar. Als het regent, duurt het eeuwen voordat een spijkerbroek droog is, als die al droog wordt. Beter is het om dunne sneldrogende synthetische kleding te dragen. Dat droogt namelijk wel snel. Of gewoon een korte broek, dan wordt er zeker niets nat. Moet je natuurlijk niet door de modder gaan glijden 🙂
Markeer je kampeerplek
Wat doen toch al die vlaggen bij die tenten? Nou, die zijn er om je tent terug te vinden. Markeer de plek waar je je tent hebt gezet. Als je net binnen bent, lijkt het allemaal nog overzichtelijk, maar aan het einde van de dag zijn alle kampeervelden vol. Vind dan je tentje nog maar eens terug. Je kunt natuurlijk ook gewoon kijken of er een bijzondere vlag bij jouw tent in de buurt staat en die onthouden. Wat ook belangrijk is, is om even kennis te maken met je buren. Gezellig en goed voor de sociale controle. Als je elkaar kent, weet je ook precies wie er in jullie buurt hoort en wie niet.
Wees onbevooroordeeld
Je komt op Glastonbury allerlei mensen tegen. Het is een bonte verzameling van mensen die allemaal een leuke week willen hebben. De sfeer is goed en hou die zo. Verpest het voor jezelf en voor anderen niet door mensen of acts af te keuren. Het is niet leuk, niet goed voor de sfeer en kom op, jij kwam toch ook om een leuke week te hebben? En als je iets niet leuk vindt, ga je weg en zoek je een ander podium met een act die je wel leuk vindt. Er is genoeg te beleven!
Laagjeskleding
Te koud en te warm zijn plezierbedervers, dus hou rekening met je kledingkeuze voor dit festival. De kunst is om genoeg kleding te dragen zodat je voorbereid bent op alle omstandigheden,. Dat wat je niet nodig hebt, kun je in een rugzakje meenemen.
Laat waardevolle spullen thuis
Het is niet slim om dure sieraden mee te nemen. Het is ook geen luxe vakantieoord. Regenlaarzen, een korte broek met een leuk shirt is zo ongeveer het gangbare festival-uniform. Her en der op het terrein zijn wel tenten ingericht met kluisjes en vrijwilligers die daar dag en nacht op passen. Laat je dure spullen thuis of berg ze anders op in een kluisje.
Iets vergeten?
Bijna alles is op het terrein te kopen, dus als je iets vergeten bent is er dikke kans dat je het daar gewoon vindt.