Op je 51-ste beginnen aan een beugel?
Ja. Maar waarom?
In het algemeen geldt: er zijn verschillende redenen waarom volwassenen op latere leeftijd alsnog besluiten een beugel te nemen. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:
Esthetiek: vroeger was het minder gebruikelijk om als volwassene vanwege de esthetiek een beugelbehandeling te krijgen. Veel tandartsen vonden dit onzin. Toch is het gebit bepalend voor een verzorgd uiterlijk. Veel volwassenen gaan daarom toch nog voor rechtere tanden. Het kan ook voorkomen dat er een tand of kies getrokken is en een gat in het gebit heeft veroorzaakt. Met een beugel is dit gat te dichten.
Medisch: het is mogelijk dat de stand van het gebit lichamelijke klachten veroorzaakt zoals hoofd-, nek- en kaakpijn. Daarnaast kan het gebit door een ongeluk of ziekte zijn beschadigd dat is op te lossen met een beugel.
Beter onderhoud: rechtere tanden hebben als voordeel dat het gebit beter schoon is te houden. En een schoner gebit is een gezonder gebit.
Beweging in het gebit: niet alleen bij kinderen is het mogelijk dat tanden en kiezen verplaatsen. Ook volwassenen kunnen te maken krijgen met verschuivingen in het gebit. Als je altijd een recht gebit hebt gehad en dit verandert, dan is het goed mogelijk om dit te herstellen.
En waarom wilde ik een beugel?
- Omdat de voortanden in mijn onderkaak (ondervoortanden-voorondertanden, whatever) in de loop der jaren ietwat scheef zijn gaan staan.
- Ik me daar steeds meer aan ergerde.
- Ik ook het idee had dat de voortanden in mijn bovenkaak (voorboven-bovenvoor, whatever) ook een beetje scheef gingen staan.
- Ik voor het grootste gedeelte van een orthodontische behandeling verzekerd bleek (dank, Baas!)
- Ik geduld genoeg heb om een behandeling van een jaar uit te zitten.
Bij een controlebezoek aan mijn begripvolle tandarts besprak ik mijn wens en met een verwijskaart toog ik naar de orthodontist. Daar zit je dan als volwassen vrouw tussen al die ieniemienie scholieren die daar met hun moeders in de wachtkamer zitten. In een supersnelle, goed georganiseerde orthodontiepraktijk waar 1 tandarts een aantal assistentes aanstuurt, waarbij hij vooral een superviserende rol heeft. Slim. En volgens mij komt het geld met bakken binnen. Maar dat terzijde.
Tijdens de intake werd mijn gebit van voor tot achter en van binnen en buiten gefotografeerd en 360 graden ge-3d’t. Uiteindelijk vond de orthodontist ook dat een beugel mijn gebit zeker weer mooi recht zou krijgen, maar het zou wel een jaar duren.
Ergens begin juni kreeg ik de eerste beugel om (aan? in?) mijn ondergebit en een maand later -afgelopen juni- was ook de bovenkant aan de beurt. Inmiddels staat mijn kant van de badkamer vol met ragers, diverse al-dan-niet elektrische tandenborstels, was, mondwaters en flossdraden. Het is nu september en ik ben er redelijk aan gewend. Maar met enige regelmaat blijft de binnenkant van mijn wang of lippen nog wel aan een van de slotjes hangen en trek ik de boel open. Soms is het zo erg dat ik het slotje verberg achter een stukje was. Ik ben al twee keer een slotje verloren. Die slotjes zaten op kronen en dan plakken ze niet zo. Met wat aanpassing worden de kronen nu overgeslagen en werkt het allemaal toch nog. Na een maandelijks bezoek aan de praktijk waarbij de draad vervangen of strakker gezet wordt, is het ook wel altijd weer even wennen. Mijn tanden staan dan toch weer een tijdje wat losser en zijn dan gevoeliger.
Maar, eigenlijk gaat het best goed. Ik hou vol en als het even meezit kan mijn gebit nog een tweede ronde mee. Yeah!