Wijn enzo

Ik heb het zo druk met mijn nieuwe PC, dat ik eigenlijk geen tijd heb om te loggen, maar vooruit. Hier nog een stukje Franse Bruiloft. Du pain en du vin, veel eten en veel drinken. En dat gedurende een aantal dagen, zo werkt dat daar. Wijn? Ja! In alle soorten: wit, rood en rosé. En nog meer, want in dit stukje Frankrijk ligt Chateau Chalon. Hoog gelegen komt hier onder andere de Vin Jaune vandaan.

De wijn is uniek in Frankrijk en kan inderdaad tientallen jaren oud worden. Dit is het gevolg van de wijnbereiding in combinatie met het lokale druivenras savagnin en de bijzonder kalkrijke bodem. Op de wijn ontwikkelt zich in het vat – dat niet helemaal wordt afgevuld en wordt opengelaten – een schimmeldekentje dat te vergelijken is met de schimmel die op Fino sherry de flor veroorzaakt. Deze schimmel op de wijn heet voile, en blijft er tot drie jaar op liggen, tot de wijn absoluut beendroog is. De voile zorgt voor de unieke smaak van de vin jaune. Hij verdwijnt vanzelf en ook daarna blijft de wijn nog jaren open op vat liggen, tot de wettelijk verplichte zes jaar en drie maanden. De wijn heeft een oxydatief karakter, maar dat hoort bij de smaak. Wanneer hij eenmaal deze jaren goed heeft doorstaan, kan hij bijna alles hebben. De beroemdste vin jaune is Château Chalon, zeer prijzig, maar nu begrijpt u ook waarom. Hij wordt verkocht in de bijzondere clavelin, een flesmaat alleen gebruikt voor deze wijn, inhoud 6,2 dl.(Bron)

 

Uiteraard mocht een bezoek aan een cave ook dit keer niet ontbreken en op de terugweg ging er dan ook een doos wijn mee, die gelukkig mijn ietwat enthousiaste bocht van 360 graden in de uitvoegstrook bij Nancy, overleefde. Als nabeeld geef ik je de wijngaarden van Chateau Chalon.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven